درج شده توسط: مدیر سایت

کارگاه آموزشی «ایمنی زیستی محصولات تراریخته» برگزار شد

27 Oct 2018

کد خبر : 900332

تعداد بازدید : 6

کارگاه آموزشی«ایمنی زیستی محصولات تراریخته» روز چهارشنبه  30 مهر ماه  با حضور 70 نفر از اعضای هیأت علمی و دانشجویان مقطع تکمیلی در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه بین ­المللی امام خمینی برگزار گردید. در این کارگاه اساتید مجرب ایمنی زیستی کشور به عنوان مدرس حضور داشتند و به موضوعات وضعیت جهانی محصولات تراریخته، زراعت ملکولی، ارزیابی مخاطرات احتمالی محصولات تراریخته، پایش محصولات تراریخته، اخلاق زیستی و ژن درمانی، پروتکل کارتاهنا و قوانین ایمنی زیستی کشور با تاکید بر ارزیابی های زیست محیطی پرداخته شد. در شروع این کارگاه دکتر کسری اصفهانی عضو هیات علمی پژوهشکده ملی مهندسی ژنتیک با مروری بر تاریخچه تولید محصولات تراریخته ییان کرد که فناوری تولید گیاهان تراریخته برای کشاورزان و مصرف کنندگان مفید بوده و علاوه برسود جهانی، اثرات زیست محیطی مثبتی برای سلامت انسان به همراه دارد و همچنین افزایش تولید محصولات تراریخته می­تواند به طور قابل توجهی به امنیت غذایی جهانی و کاهش فقر کمک نماید. دکتر مختار جلالی عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر لزوم استفاده از محصولات تراریخته، عنوان کردند که برای بهبود صفات گیاهان زراعی در جهت افزایش مقاومت به تنش­های زیستی و غیر زیستی مناسب­تربن و پرکاربردترین روش استفاده از تکنیک­های مهندسی ژنتیک و انتقال ژن می­باشد. دکتر جلالی افزایش میزان تولید محصولات کشاورزی را از دیگر مزایای مهندسی ژنتیک عنوان کرد و گفت: برای مواجهه با کمبود مواد ضروری در تغذیه مانند انواع ویتامین­ها و مواد معدنی که عامل بروز ییماری­های مختلف هستند و نیز برای تولید گیاهان اصلاح شده ژنتیکی با ضریب بالاتر جذب مواد ضروری از خاک و رشد مناسی در شرایط تنش­های محیطی، از مهندسی ژنتیک استفاده می­شود. در ادامه کارگاه آموزشی، دکتر امیر موسوی عضو هیات علمی پژوهشکده ملی مهندسی ژنتیک اظهار کرد: متاسفانه در کشور ما هجمه رسانه­ای شدیدی علیه محصولات تراریخته وجود آمده، این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی، سلامت محصولات تراریخته موجود در بازار را معادل محصولات غیرتراریخته مشابه آنها اعلام کرده است، بنابراین جای هیچگونه نگرانی نیست. وی ادامه داد که مطالعات انجام شده نشان می­دهند که پذیرش فناوری تراریخته، استفاده از سموم شیمیایی و آفت­کشها را به طور قابل توجهی کاهش داده است. همچنین عملکرد محصولات افزایش چشم­گیری داشته است. دکتر جعفر احمدی عضو هیات علمی دانشگاه بین­المللی امام خمینی (ره) با نگاهی متفاوت به محصولات تراریخته عنوان کرد که رهاسازی محصولات تراریخته از اهمیت ویژه­ای برخوردار است و بر اساس برخی تحقیقات انجام گرفته در جهان، محصولات تراریخته همانقدر که می‌توانند دارای کیفیت بهتری باشند ممکن است خطراتی برای انسان و محیط زیست داشته باشند. در برخی تحقیقات مشخص شده است که موجودات آزمایشگاهی که از گیاهان تراریخته تغذیه کرده­اند مستعد عوارضی چون آلرژی شدید و بروز سرطان­های مختلف می­باشند. ایشان تاکید کرد با توجه به احتمال آثار سوء محصولات تراریخته ارزیابی دقیق و کامل اینگونه محصولات قبل از آزاد سازی ضروری است. مهندس رضا حیدری جاپلقی عنوان کرد که ژن درمانی شیوه جدیدی است که در آن با استفاده از قابلیت‌های دانش مهندسی ژنتیک می‌توان تدبیر درمانی مناسبی برای شماری از بیماری‌های لاعلاج ارائه کرد. وی افزود ژن درمانی در عین مؤثر بودن و تحولات چشمگیری که در سال­های اخیر داشته است، در ارتباطی متقابل و پیچیده با مسائل پزشکی، حقوق، فلسفه، مذهب، سیاست د همچنین مسائل اجتماعی و اخلاقی قرار دارد. دکتر رحیم حداد­ عضو هیات علمی دانشگاه بین­المللی امام خمینی (ره) و دبیر کارگاه، قوانین و مقررات مربوط به محصولات تراریخته در پروتکل های بین المللی، اتحادیه اروپا و همچنین کشورهای اصلی تولید کننده این محصولات به ویژه ایالات متحده آمریکا، آرژانتین و برزیل را در کنار قوانین و مقررات مربوطه در ایران، مورد بررسی قرار داد. ایشان با بیان اینکه استفاده از روش­های تولید محصولات تراریخته از سال­ها قبل در ایران بومی شده است، اضافه کرد: تولید محصولات تراریخته باید تحت نظارت وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست صورت پذیرد و در سایه مراعات جدی و دقیق قانون ملی ایمنی زیستی، ما را از بحران تهدید در امنیت غذایی خارج سازد.