دکتر محمد حسین رجبی دوانی شنبه شب در نشست تخصصی 'نقش عوام و خواص در واقعه عاشورا' که در دانشگاه برگزار شد، بیان داشت: خواص یا به تعبیری نخبگان جامعه گروه هایی هستند که به سبب پایگاه اجتماعی خود همواره مورد توجه عامه مردم قرار دارند و جامعه نیز با نگاهی ارزشمند به آنان می نگرند.
وی ادامه داد: در مقابل عوام نیز مردمی هستند که فاقد قدرت تحلیل در موضوعات سیاسی و اجتماعی بوده و در این خصوص چشم و گوش به خواص دارند.
رجبی دوانی، با بیان اینکه موضوع خواص در تمام اقوام و تمدن ها مشاهده می شود و شاخص های آن در هر قوم و جامعه متفاوت است، گفت: به عنوان نمونه در جامعه عربی ملاک خواص در مولفه هایی مانند شجاعت، سخاوت، خطیب بودن و شیخوخیت خلاصه می شود اما اسلام معیار خواص را در تقوا،ایمان،عمل صالح و صداقت قرار داده است.
این پژوهشگر تاریخ اسلام اظهار کرد:بر اساس همین تغییر نگاه بود که افرادی مانند سلمان فارسی،ابوذر و عمار از دیدگاه اسلامی بعنوان ملاک هایی برای خواص قرار گرفتند.
وی، نقش خواص را در طول تاریخ اسلام برجسته عنوان کرد و افزود: نقش خواص چه در زمانی که پیامبر اکرم(ص) آغاز به دعوت به دین اسلام کردند و با عدم پذیرش آن از سوی جامعه ناچار به مدینه هجرت کردند و چه در زمانی که ایشان در مدینه اقدام به تشکیل حکومت اسلامی کردند، مهم و قابل توجه است.
این استاد دانشگاه به نقش خواص در قیام عاشورا نیز پرداخت و گفت: در قیام عاشورا نیز خواص و بزرگان قبایل بودند که امام حسین(ع) را به کوفه دعوت کردند اما با ورود ابن زیاد به کوفه تغییر موضع داده و بیعت خود با مسلم را شکستند و به جنگ با نوه پیامبر رفتند.
وی با بیان اینکه اگر پیمان شکنی کوفیان اتفاق نمی افتاد وضع جهان این گونه نمی شد و امروز اسلام در جهان فراگیرشده بود، افزود: اسلامی که بنی امیه به جهان عرضه کرد باعث به وجود آمدن گروه های مختلفی شده است که به نام اسلام و پیامبر (ص) مسلمان کشی به راه انداخته اند.
رجبی دوانی اضافه کرد:اگر خواص کوفه در قیام عاشورا به وظیفه خود بدرستی عمل می کردند امروز نه تنها اسلام بلکه سرنوشت تمام عالم تغییر می کرد. همچنین در این نشست جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.
نشست نقش خواص و عوام در واقعه عاشورا در دانشگاه برگزار شد - news.ikiu.ac.ir
نشست نقش خواص و عوام در واقعه عاشورا در دانشگاه برگزار شد
08 Nov 2014
کد خبر : 869444
تعداد بازدید : 11