درج شده توسط: روابط عمومی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)

درخشش نام دانشگاه در رتبه بندی جهانی لایدن

03 Jul 2023

کد خبر : 38936

تعداد بازدید : 173

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، طی رتبه بندی‌های اعلام شده دانشگاه لایدن هلند، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) جزو ۴۶ دانشگاه ایرانی در این رتبه بندی قرار گرفته و طبق آمار منتشر شده دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در هر چهار معیار تعریف شده رتبه بندی لایدن جایگاه مناسبی را به خود اختصاص […]

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، طی رتبه بندی‌های اعلام شده دانشگاه لایدن هلند، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) جزو ۴۶ دانشگاه ایرانی در این رتبه بندی قرار گرفته و طبق آمار منتشر شده دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در هر چهار معیار تعریف شده رتبه بندی لایدن جایگاه مناسبی را به خود اختصاص داده است.

همچنین در بخش رتبه بندی موضوعی نظام رتبه‌بندی لایدن که به صورت جداگانه رتبه بندی شده است دانشگاه بین المللی امام  خمینی (ره) در بخش‌های ریاضیات و علوم کامپیوتر در سطح منطقه ۴ وزارت علوم رتبه اول و در موضوع فیزیک و علوم مهندسی جایگاه دوم این منطقه را از آن خود کرده است. در نتایج نظام رتبه بندی لایدن که در سال ۲۰۲۲ میلادی نتایج خود را منتشر کرد،تعداد ۴۶ دانشگاه از ایران در جمع ۱۴۰۱ دانشگاه برتر جهان قرار گرفتند. این در حالی است که در سال قبل ۴۴ دانشگاه از ایران در این رتبه بندی حضور داشته اند.

نظام رتبه بندی لایدن بر خلاف سایر نظام‌های رتبه بندی موجود در سطح دنیا، برای دانشگاه‌های حاضر در نظام خود، رتبه‌ای واحد محاسبه نمی‌کند بلکه دانشگاه‌ها بر اساس معیارها و شاخص‌های موجود در نظام لایدن مورد رتبه بندی قرار می‌گیرند.

از این رو یکی از ویژگی‌های رتبه بندی لایدن این است که به دانشگاه‌های حاضر در رتبه بندی خود، رتبه کل که برگرفته از تأثیر کلیه شاخص‌ها و وزن‌های مرتبط با آنها است، اختصاص نمی‌دهد بلکه، برای کلیه دانشگاه‌ها در این شاخص‌ها نمرات و رتبه‌ها را جداگانه محاسبه و منتشر می‌کند.

در سال ۲۰۲۳ در قالب چهار معیار کلی مرجعیت علمی، دیپلماسی علمی، دسترسی آزاد به انتشارات و تنوع جنسیتی در لایدن مورد رتبه بندی قرار گرفتند. این ارزیابی‌ها از تولیدات علمی دانشگاه‌ها در سال‌های ۲۰۱۸ الی ۲۰۲۱ از پایگاه اطلاعاتی Web of Science استفاده کرده است.

در رتبه بندی سال ۲۰۲۳ لایدن در معیار مرجعیت علمی Scientific Impact در میان ۱۰ دانشگاه برتر ۸ دانشگاه متعلق به کشور چین است.

۱۰ دانشگاه برتر معیار مرجعیت علمی Scientific Impact شامل دانشگاه هاروارد از آمریکا، دانشگاه Zhejiang از چین، دانشگاه شانگهای ژیاوتونگ از چین، دانشگاه سیچوان از چین، دانشگاه تورنتو از کانادا، دانشگاه علوم و فناوری هوژانگ از چین، دانشگاه سنت اس از چین، دانشگاه شینهوا از چین، دانشگاه Sun Yat-sen از چین، دانشگاه Xi’an Jiaotong از چین دانشگاه علوم پزشکی کرمان، جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی همدان در رتبه بندی سال ۲۰۲۲ لایدن حضور نداشتند. دانشگاه سیستان و بلوچستان با رتبه ۱۳۱۳ در رتبه بندی ۲۰۲۲ لایدن در این معیار حضور داشت و در رتبه بندی ۲۰۲۳ حضور ندارد.

در رتبه بندی سال ۲۰۲۳ لایدن در معیار دسترسی آزاد به انتشارات (Open Access) در میان ۱۰ دانشگاه برتر ۵ دانشگاه متعلق به کشور چین است. ۱۰ دانشگاه برتر معیار دسترسی آزاد به انتشارات (Open Access) شامل دانشگاه هاروارد از آمریکا، دانشگاه Chinese Acad Sci از چین، دانشگاه شانگهای ژیاوتونگ از چین، دانشگاه Zhejiang از چین، دانشگاه تورنتو از کانادا، دانشگاه شینهوا از چین، دانشگاه جان هاپکینز از آمریکا، دانشگاه آکسفورد از انگلستان، دانشگاه میشیگان از آمریکا ۱۰و  دانشگاه پکن از چین.

در این معیار هم دانشگاه علوم پزشکی کرمان، جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی همدان در رتبه بندی سال ۲۰۲۲ لایدن حضور نداشتند. دانشگاه سیستان و بلوچستان با رتبه ۱۳۱۴ در رتبه بندی ۲۰۲۲ لایدن در این معیار حضور داشت و در رتبه بندی ۲۰۲۳ حضور ندارد.

در رتبه بندی سال ۲۰۲۳ لایدن در معیار تنوع جنسیتی (Gender) برتری با دانشگاه‌های آمریکایی است و در میان ۱۰ دانشگاه برتر ۵ دانشگاه متعلق به کشور آمریکا است. ۱۰ دانشگاه برتر معیار تنوع جنسیتی (Gender) شامل دانشگاه هاروارد از آمریکا، دانشگاه تورنتو از کانادا، دانشگاه سائوپولو از برزیل، دانشگاه جان هاپکینز از آمریکا، دانشگاه استانفورد از آمریکا، دانشگاه پنسیلوانیا از آمریکا، دانشگاه میشیگان از آمریکا، کالج لندن از انگلستان، دانشگاه ملبورن از استرالیا و دانشگاه آکسفورد از انگلستان.

در این معیار هم دانشگاه علوم پزشکی کرمان، جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی همدان در رتبه بندی سال ۲۰۲۲ لایدن حضور نداشتند. دانشگاه سیستان و بلوچستان با رتبه ۱۲۵۴ در رتبه بندی ۲۰۲۲ لایدن در این معیار حضور داشت و در رتبه بندی ۲۰۲۳ حضور ندارد.

۴۶ دانشگاه ایرانی در رتبه بندی همه علوم در معیارهای چهارگانه حضور داشتند اما در بخش‌های زیست پزشکی و علوم بهداشت، علوم زندگی و زمین شناسی، ریاضیات و علوم کامپیوتر، علوم فیزیکی و مهندسی و علوم اجتماعی و علوم انسانی رتبه‌های متفاوتی وجود دارد.

رتبه دانشگاه‌های ایرانی در پنج گروه علمی در معیار مرجعیت علمی استخراج شده است. معیار مرجعیت علمی (تأثیر علمی) از تعداد کل انتشارات و شاخص‌هایی چون مقالات ۱ درصد برتر، مقالات ۵ درصد برتر، مقالات ۱۰ درصد برتر و مقالات ۵۰ درصد برتر به صورت تعداد و سهم از کل و نیز تعداد کل انتشارات، مجموع و میانگین تعداد استنادهای انتشارات دانشگاه TCS و MCS و نیز مجموع و میانگین تعداد استنادات نرمال شده (به رشته و سال) دانشگاه TNCS و MNCS بهره گرفته است.

در معیار دیپلماسی علمی از شاخص‌هایی چون تعداد کل انتشارات، همکاری علمی، همکاری بین المللی، همکاری صنعتی، همکاری علمی با فاصله جغرافیایی کمتر از ۱۰۰ کیلومتر و همکاری علمی با فاصله جغرافیایی بیشتر از ۵۰۰۰ کیلومتر به صورت تعداد و سهم از کل استفاده کرده است.

معیار دسترسی آزاد به انتشارات نیز از شاخص‌های تعداد کل انتشارات، انتشارات دسترسی آزاد، انتشارات دسترسی آزاد طلایی، انتشارات دسترسی آزاد هیبرید، انتشارات دسترسی آزاد برنز، انتشارت دسترسی آزاد سبز به صورت تعداد و سهم از کل تشکیل می‌شود.

معیار تنوع جنسیتی نیز شامل شاخص‌های همکاری با نویسندگانی که جنسیت آنها ذکر نشده، نویسندگان مرد به نسبت کل نویسندگان، نویسندگان زن به نسبت کل نویسندگان، نویسندگان مرد به نسبت تمام نویسندگان مرد و زن و نویسندگان زن به نسبت تمام نویسندگان مرد و زن است.

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در رتبه بندی دانشگاه‌های کشور در رتبه بندی لایدن ۲۰۲۳ با معیار مرجعیت علمی در سال۲۰۲۳ رتبه۱۳۰۳ و در سال ۲۰۲۲رتبه ۱۳۰۵، این رتبه بندی در معیار دیپلماسی علمی و دسترسی به انتشارات در سال ۲۰۲۳رتبه ۱۳۹۴ و در سال ۲۰۲۲رتبه ۱۳۱۱، رتبه بندی گزار ش شده با معیار تنوع جنسیتی در سال ۲۰۲۳رتبه ۱۳۵۳و در سال ۲۰۲۲رتبه ۱۲۸۰، همچنین در این رتبه بندی با معیار مرجعیت علمی گروه ریاضیات و علوم کامپیوتر رتبه جهانی ۸۹۱ و در گروه علمی فیزیک و مهندسی رتبه جهانی ۷۲۰ را به خود اختصاص داد.