درج شده توسط: مدیر سایت

گفتگو با دکتر آل بویه پیرامون مأموریت دانشگاه و مشکلات تحقق آن

30 Sep 2013

کد خبر : 863222

تعداد بازدید : 5

دکتر عبدالعلی آل بویه در حاشیه مراسم اختتامیه اردوی فرهنگی دانشجویان مقطع کارشناسی ورودی 92 در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه درباره رسالت دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) گفت: دانشگاه بین المللی حضرت امام (ره) در سال 62 با عنوان دانشگاه بین المللی اسلامی و با هدف گسترش فرهنگ و آموزه های اسلامی و تربیت متخصصان مورد نیاز جهان اسلام، تولید علم و گسترش دانش به تصویب اولین دوره مجلس شورای اسلامی رسید. همه کشورها برای این که رسالت انقلاب یا کشورشان را به جهان بشناسانند دانشگاهی را با چنین اهدافی تأسیس می کنند. این دانشگاه در سال 64 با عنوان دانشگاه بین المللی قدس شروع به کار کرد و فعالیت اصلی اش جذب دانشجو از سایر کشورها و معرفی آن ها به سایر دانشگاه های کشور برای ادامه تحصیل بود و تا سال 68 که در آن زمان آقای دکتر علی اکبر صالحی ریاست این دانشگاه را به عهده داشتند ـ به همین فعالیت ادامه می داد. در سال 68 و با آغاز ریاست جمهوری حضرت آیت الله رفسنجانی و به دستور ایشان دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) با ادغام با مجتمع عالی دهخدای قزوین رسماً آغاز به کار کرد و تاکنون حدود 6000 دانشجو از سراسر جهان و از حدود صد ملیت در رشته های مختلف علمی و به ویژه در بخش آموزش زبان فارسی تربیت کرده است. در حال حاضر دانشگاه حدود 8000 دانشجو دارد که در حدود  1500 تن از آن ها دانشجوی غیرایرانی هستند. همچنین حدود 300 عضو هیأت علمی در هفت دانشکده و مرکز در بیش از 120رشته گرایش فعالیت دارند.

در ادامه رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ضمن اشاره به نقش مؤثر این دانشگاه در انتقال ارزش های اسلامی و انقلابی افزود: ما همیشه وقتی عملکردها و حاصل کار را چه نسبت به یک فرد و چه نسبت به یک مجموعه می سنجیم باید اول امکانات، اختیارات و تجهیزاتی را که در اختیار او قرار داده ایم بررسی کنیم و متناسب با این داده ها، خروجی ها را بسنجیم. اهداف ترسیم شده برای دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) که پس از مصوبه مجلس در سال 1377 در اساس نامه این دانشگاه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده، اهداف بلندی است و برای تحقق آن ها ما نیازمند بسیج همه امکاناتی هستیم که در اختیار همه نهادهای ذیربط در کشور قرار دارد. اما متناسب با امکاناتی که دانشگاه در اختیار داشته باید بگویم در کار خود موفق بوده است. متناسب با اختیارات و مسؤولیت هایی که داشته است، موفق شده افراد زیادی را تربیت کند که امروز در کشورهای اسلامی چه در حوزه مسائل علمی و چه در حوزه فرهنگی و سیاسی مشغول فعالیت هستند. شاید یکی از آسیب هایی که بیشتر در این سال ها جلب توجه می کند تغییر پی در پی مدیریت دانشگاه بوده به طوری که از سال 1370 که دانشگاه کار خود را به عنوان دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) رسماً آغاز کرده است تا کنون که 22 سال می گذرد حدود ده رییس را به خود دیده، این در حالی است که چنین دانشگاه هایی با رسالت های فراملی در همه دنیا دارای برنامه های بلند مدت هستند و با مدیرانی ثابت و با تجربه اداره می شوند.

دکتر آل بویه همچنین درباره پذیرش دانشجوی غیرایرانی در این دانشگاه اشاره کرد: شیوه پذیرش دانشجو از دو طریق و براساس شایستگی های علمی انجام می شود. شیوه اول دانشجویان بورسیه ای هستند که از طریق وزارت علوم پذیرش و به این دانشگاه معرفی می شوند. شیوه دوم به صورت دانشجوی غیربورسیه و از طریق شورای پذیرش دانشگاه است که به ریاست رییس دانشگاه و با حضور معاونان آموزشی و دانشجویی و امور بین الملل تشکیل می شود. دانشجویان اساساً بدون آزمون و با بررسی سوابق علمی در رشته های مرتبط و دلخواه خود جایابی می شوند.

وی درباره تأثیر دانشجویان غیرایرانی در رتبه بندی دانشگاه گفت: یکی از شاخص هایی که در رتبه بندی دانشگاه ها در مورد همه دانشگاه های دنیا موثر است حضور دانشجویان سایر کشورهاست. اما در رتبه بندی کلی دانشگاه ها، مسائل پژوهشی، پیشرفت های علمی، حضور نخبگان دانشجویی و وجود نشریات معتبر علمی بیشترین تأثیر را دارد.

رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) به این سؤال که چرا دانشجویان غیر ایرانی از کشورهای اروپایی کمتر در این دانشگاه جذب می شوند این گونه پاسخ داد که: بر اساس برنامه پنجم توسعه قرار است تا پایان این برنامه و بر مبنای پیش بینی های انجام شده کشور دارای 25 تا 30 هزار دانشجوی غیرایرانی  باشد اما  نظام جمهوری اسلامی ایران به لحاظ رسالتی که در راستای حمایت از ملل مسلمان و مستضعف دارد و همچنین به دلیل اهمیتی که برای ملل هم کیش و هم آیین  و هم زبان خود قائل است، به پذیرش دانشجویان از کشورهای همسایه اولویت می دهد. لذا درصد قابل توجهی از کل دانشجویان غیرایرانی در کشور را دانشجویان علاقه مند از کشورهای برادر و دوست افغانستان و عراق تشکیل می دهند.

دکتر عبدالعلی آل بویه در پایان گفت: دانشگاه بین المللی امام در چارچوب خط مشی ها، سیاست گذاری ها و راهبردها و نقشه راهی که دولت جمهوری اسلامی ترسیم کرده است، حرکت می کند. هر کشوری برای جذب دانشجوی غیر آن کشور جاذبه هایی را قرار می دهد، اما عمده کسانی که در ایران مشغول به تحصیل هستند علاقه مند به خود کشور ایران، نظام جمهوری اسلامی و دوستدار زندگی در محیط امن و آرام این کشور هستند. دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) نیز مانند سایر دانشگاه ها همه توان خود را بسیج می کند تا بتواند میزبان خوبی برای این دسته از دانشجویان باشد و برای جذب بیشتر دانشجو اولاً شهریه هایی را که با تصویب هیأت امنا و به صورت ارزی تعیین شده است، از میزان شهریه همه دانشگاه های کشور کمتر قرار داده است و ثانیاً به درصدی از دانشجویان پذیرش شده بورس دانشگاه را اعطا می کند که مزایای آن عدم پرداخت شهریه آموزشی است. در حال حاضر از میان دانشجویان غیر ایرانی وارد رشته حدود 200 نفر بورسیه دانشگاه هستند که البته برای بهره مندی از این امتیاز باید شرایط علمی خود را در طول تحصیل حفظ کنند.