اقدامات مرکز بهداشت و درمان دانشگاه درکنترل شیوع کرونا ویروس
در پی شیوع ویروس کرونا در کشور و لزوم تشدید نظارت بر اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و... و براساس ابلاغ دستورالعملهای دریافتی از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و برنامهریزی جهت اجرای مفاد آن، مرکز بهداشت و درمان همگام با سایر واحدهای دانشگاه برای کنترل بیماری اقدام نمود. به طور کلی و بر این اساس ممنوعیت برگزاری تمامی همایشها، کنفرانس و سمینارها و ممنوعیت برگزاری اردوهای دانشجویی، جشنوارهای فرهنگی و ورزشی، نمایشگاهها و مسابقات درون و برون دانشگاهی و تعطیلی تمامی اماکن عمومی ورزشی از جمله سالنهای ورزشی و... انجام شد. به منظور جلوگیری از شیوع این ویروس کلاسهای درس به صورت الکترونیکی برگزار شده و همچنین کنترل سلامت نیروهای خدماتی شاغل در آبدارخانهها و... بهصورت مستمر توسط مرکز بهداشت و درمان دانشگاه صورت میگیرد. همچنین با توجه به تعطیلی تمامی خوابگاهها تا اطلاع ثانوی پذیرش میهمانان در خوابگاهها و مهمانسرای دانشگاه ممنوع شده است. آموزش متداول همکاران خدمات برای ضدعفونی و گندزدایی تمامی بخشهای دانشگاه بخش دیگری از اقدامات صورت گرفته میباشد. به منظور اطلاعرسانی دقیق و به موقع و به عنوان تنها مرجع رسمی اطلاعرسانی رسمی در دانشگاه با همکاری مرکز بهداشت و درمان نسبت به انجام اقدامات مورد لزوم اطلاعیه، بروشور و توصیه در فضای مجازی، سایت دانشگاه، اتوماسیون اداری و شبکه اطلاعرسانی دانشگاه توسط مرکز بهداشت و درمان و روابط عمومی جهت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا انجام شده است.
همچنین برگزاری کارگاه آموزشی راهکارهای پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا برای دانشجویان و نیروهای خدماتی، برگزاری کارگاه پیشگیری از کرونا با موضوع گندزدایی و بهداشت محیط توسط کارشناس بهداشت مرکز بهداشت و درمان دانشگاه انجام شده است.
به منظور آگاهسازی و پیشگیری از شیوع کرونا بارگزاری مطالب آموزشی مربوط به کرونا در این بخش از جمله: شناخت بیماری کووید 19، تغذیه مناسب، باورهای غلط، کنترل تنش و استرس، بهداشت محیط، بهداشت دستها، نحوه استفاده صحیح از ماسک، پروتکل ورود به منزل و... از دیگر این اقدامات است. تهیه بروشوهای کرونا ویروس و تهیه مطالب آموزشی راههای پیشگیری از ویروس کرونا و بارگزاری آن در سایت دانشگاه، و فضاهای مجازی مربوط به دانشگاه، تهیه پوسترهای آموزشی راههای پیشگیری از ویروس کرونا و اطلاعرسانی آن در سایت دانشگاه و اتوماسیون اداری با همکاری روابطعمومی و مرکزبهداشت و درمان تهیه و به اطلاع دانشگاهیان رسیده است. از دیگر اقدامات صورت گرفته میتوان به اقدامات معاونت دانشجویی و مرکز بهداشت و درمان دانشگاه شامل تجهیز مرکز بهداشت و درمان به ترمومتر لیزری و دستگاه سنجش میزان اکسیژن خون به منظور غربالگری کلیه افراد، بیماران و کارکنان مشکوک به بیماری اشاره کرد و میتوان افزود کلیه بیماران مراجعه کننده به مرکز بهداشت و درمان از نظر درجه حرارت و اکسیژن خون توسط کارشناس بررسی میشود و ضمن ثبت نتایج موارد مشکوک به بیماری و تکمیل فرم غربالگری جهت ویزیت و بررسی های بیشتر به پزشک مرکز ارجاع داده میشوند.
لازم به ذکر است استفاده از محلولهای مخصوص گندزدایی، ماسک و دستکش مورد نیاز واحدهای مختلف، ضدعفونی مداوم کلیه لوازم، سطوح، دستگیرهها، فضاهای درمانی، وسایل نقلیه (آمبولانس) و سرویسهای بهداشتی و الزام همکاران به استفاده از دستکش، ماسک و رعایت بهداشت فردی را از دیگر اهم اقدامات صورت گرفته در دانشگاه در خصوص پیشگیری و کنترل بیماری کووید-19 در دانشگاه میباشد. سمپاشی، گندزدایی و ضدعفونی مکانهای عمومی، مجموعههای خوابگاهی، سلف سرویسها، اماکن اداری (میز، صندلی صفحه کلید و مانیتور و تمامی سطوح) و.... نیز صورت گرفته است.
همچنین برنامه عملیاتی برای ضد عفونی بر مبنای دستورالعملهای وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی صورت میگیرد. لازم به ذکر است کلیه عملیات ضد عفونی به تواتر زمانی و براساس میزان تردد و ریسک خطر پذیری صورت میگیرد بر این اساس ضدعفونی سطوح حساسHigh Risk مانند واحد های موجود در مرکز بهداشت و درمان دانشگاه و ضدعفونی سطوح نیمه حساس و غیر حساس Low Risk مانند سطوح آشپزخانه، سرویس بهداشتی ، راهروها ، حمامها و سایر فضاهای عمومی با استفاده از مواد ضدعفونی کننده مورد تأیید وزارت بهداشت و با نظارت کارشناس بهداشت محیط دانشگاه صورت میگیرد.
همچنین آمادهسازی و توزیع پکهای ضدعفونی کننده جهت توزیع در خوابگاههای دانشجویی شامل ماسک، محلولهای ضدعفونی کننده، دستکش لاتکس، ترمومتر جیوهای و انجام برنامههای آموزشی چگونگی استفاده از محلولهای ضدعفونی و استفاده از ترمومتر به دانشجویان خارجی و ساکن در خوابگاهها و همچنین آموزش در خصوص نحوه استفاده از وسایل حفاظت فردی (آداب تنفسی و رعایت فاصله اجتماعی در بین دانشجویان و کارکنان دانشگاه) توسط کارشناسان مرکز بهداشت و درمان دانشگاه انجام شد.
تشدید برنامههای بازدید و بازرسی از واحدهای تهیه و تولید و توزیع مواد غذایی، سلف سرویسها و خوابگاههای دانشجویی و سایر مراکز و اماکن عمومی دانشگاه و در نهایت افزایش کنترل و نظارت مواد غذایی بالقوه خطرناک در سلف سرویس و مکانهای توزیع غذا در خوابگاهها توسط کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت و درمان دانشگاه انجام میگیرد.
همچنین با همکاری کلیه بخشها، ورود و خروج کارمندان و مراجعان کنترل میشود، بدین منظور ایستگاههای تبسنجی در سر درب ورودی به دانشگاه و مجتمع خوابگاهی و به منظور شناسایی و قطع زنجیره کرونا در چندین نوبت مستقر شده است.
فهرست اقدامات صورت گرفته توسط مرکز بهداشت و درمان دانشگاه جهت پیشگیری و کنترل بیماری کووید-19 در ذیل به اختصار آورده شده است.
- آموزش در خصوص نحوه استفاده از وسایل حفاظت فردی (آداب تنفسی و رعایت فاصله اجتماعی در بین دانشجویان و کارکنان دانشگاه)
- شرکت در جلسات کمیته مبارزه با کووید-19 در معاونت دانشجویی دانشگاه
- آموزش و کمک به افزایش آگاهی در زمینه رعایت موارد بهداشتی به منظور پیشگیری از بیماریهای تنفسی واگیردار (پرهیز از تماس نزدیک، پوشاندن دهان و بینی در هنگام عطسه و سرفه، شستشوی مناسب دستها در فواصل زمانی، اجتناب از لمس چشمها، دهان و بینی و...) به دانشجویان، کارمندان و کارکنان دانشگاه
- آموزش و ارزیابی روند اجرای پروتکل گندزدایی محیط و فضاهای عمومی دانشگاه
- بازدید و نظارت بر نحوه اجرای طرح امنیت غذایی و افزایش کنترل و نظارت مواد غذایی بالقوه خطرناک
- انجام عملیات غربالگری و پیگیری روزانه مرکز بهداشت و درمان در خصوص موارد مشکوک به بیماری کرونا ویروس
- تشدید برنامههای ضدعفونی و گندزدایی اماکن و مراکز دانشجویی
- انجام برنامه کنترلی محیطی برای مقابله با ویروس کرونا در خوابگاههای دانشجویی (دانشجویان غیرایرانی)
- آمادهسازی و توزیع پکهای ضدعفونی کننده جهت توزیع در خوابگاههای دانشجویی شامل ماسک، محلولهای ضدعفونی کننده، دستکش لاتکس، ترمومتر
- انجام برنامههای آموزشی جهت آشنایی با کورونا ویروس و راهکارهای پیشگیری و کنترل آن به صورت فردی و رعایت پروتکلهای بهداشتی در خوابگاهها
- تهیه و تدوین فایل ها بروشورها و بنرهای اطلاعرسانی آموزشی در خصوص بیماری کرونا ویروس و راهکارهای پیشگیری و رعایت پروتکلهای بهداشتی
- نظارت و بازرسی بهداشتی از کلیه مراکز تهیه، توزیع، عرضه و فروش موادغذایی با اولویت مراکز حساس با تأکید بر رعایت بهداشت فردی، ابزارکار، بهداشت و سلامت موادغذایی و بهداشت ساختمان، آب مصرفی، دفع صحیح پسماند و فاضلاب، کنترل دخانیات و نظافت عمومی و گندزدایی سطوح
- نظارت و تشدید بازرسی از کلیه اماکن عمومی تحت پوشش با در نظر گرفتن اولویت اماکن حساس با تأکید بر رعایت بهداشت فردی، گندزدایی ابزار و تجهیزات و بهداشت ساختمان، کنترل آب مصرفی و دفع صحیح پسماند و فاضلاب، نظافت عمومی و عدم استعمال دخانیات
- آموزش نحوه گندزدایی سطوح، دستگیرههای در و... جهت پیشگیری از شیوع بیماری کرونا در خوابگاهها
- همکاری با مرکز بهداشت و درمان شهید بلندیان به منظور پیشگیری از بیماری کرونا ویروس
- آموزش و نظارت بر دفع پسماندهای عفونی در مرکز بهداشت و درمان دانشگاه
- انجام برنامه غربالگری دانشجویان ساکن در خوابگاهها و بررسی موارد مشکوک دارای علائم و اخذ شرح حال دانشجو
- انجام عملیات غربالگری و کنترل داوطلبان کنکورهای سراسری، کارشناسی ارشد، دکتری
- بازرسی و نظارت بر لزوم رعایت دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی در برگزاری آزمونها
- برگزاری کارگاههای آموزشی برای کارکنان خدمات در خصوص نحوه نظافت و گندزدایی محیط در زمان شیوع کرونا ویروس
- برگزاری کارگاههای آموزشی مجازی در خصوص راههای پیشگیری از کووید-19 برای دانشجویان
- برگزاری کارگاههای آموزشی مجازی در خصوص راههای پیشگیری از کووید-19 برای کارکنان دانشگاه
- برگزاری کارگاه آموزشی آنلاین در خصوص رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط کار ویژه کارکنان و کارمندان دانشگاه
- بررسی بیماران مبتلا به کووید-19 و تایید گواهی بازگشت به کار توسط پزشک مرکز
- نظارت بر نحوه اجرای دستورالعمل های بهداشتی در بخش های مختلف دانشگاه
- نظارت بر نحوه رعایت الزامی شدن استفاده از ماسک در سطح دانشگاه و ممانعت از ورود افراد بدون ماسک به داخل دانشگاه
- تداوم آموزش نیروهای خدماتی همه واحدها شامل معاونتها، دانشکدهها و پیمانکاران مستقر در واحدهای مختلف در چندین نوبت به صورت تئوری و عملی توسط کارشناسان بهداشت در خصوص مراقبتهای بهداشتی لازم جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا
- تداوم برنامههای اطلاعرسانی به دانشجویان و آموزش مراقبتهای بهداشتی به آنها جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا
- تداوم و پیگیری آموزش به کلیه پرسنل در خصوص ویروس کرونا، مراقبتهای بهداشتی و نحوۀ تهیه مواد ضدعفونی کننده بر پایه الکل و کلر و نحوه استفاده از این مواد در کلیه واحدهای دانشگاه و تاکید بر رعایت بهداشت فردی به ویژه شستوشوی مکرّر و صحیح دستها با آب و صابون یا با استفاده از ژلهای ضدعفونیکننده استفاده از وسایل شخصی و حذف دست دادن و روبوسی کردن و استفاده از ماسک ،دستمال و دستکش یکبار مصرف
- درخواست استقرار دستگاههای ضدعفونی کننده اتوماتیک دست در ورودی کلیه اماکن و مراکز دانشجویی
- کنترل تردد دانشجویان خارجی به سایر شهرها و الزام به اخذ تائیده از مرکز بهداشت در صورت تردد و مسافرت به سایر شهرها قبل از ورود به خوابگاه
- پیش بینی اتاقهایی جهت قرنطینه احتمالی افراد مشکوک به ویروس کرونا در خوابگاه
- تداوم عملیات غربالگری پرسنل شاغل در واحدها در چندین نوبت توسط پزشک و کارشناسان بهداشت مرکز بهداشت در محل خدمت و بررسی وضعیت سلامت افراد
- تداوم انجام عملیات غربالگری دانشجویان ورودی به خوابگاهها و مرکز بهداشت و درمان دانشگاه
- تداوم بازدیدهای دورهای خوابگاههای دانشجویی و سایر اماکن و مراکز دانشجویی
- تداوم بازدید از دانشکدهها و نظارت بر لزوم رعایت کلیه پروتکلهای بهداشتی
- برگزاری کارگاههای آموزشی مجازی در خصوص بیماری کرونا و روشهای پیشگیری از آن برای دانشجویان، کارکنان و اعضاء هیأت علمی دانشگاه
- پیگیری روزانه مرکز بهداشت و درمان در خصوص موارد مشکوک به بیماری کرونا ویروس
- تداوم شرکت در جلسات کمیته مبارزه با کووید-19 در دانشگاه
- تداوم انجام عملیات غربالگری (تبسنجی، تکمیل فرم خوداظهاری و اکسیمتری) کلیه کارکنان دانشگاه
- تداوم انجام عملیات ضدعفونی کلیه مکانهای پرتردد در اماکن و مراکز دانشجویی (خوابگاهها، مرکز بهداشت و...)
- تشدید ارزیابی روند اجرای پروتکل گندزدایی محیط و فضاهای عمومی دانشگاه
- پیگیری بیماران مبتلا به کووید-19 تا زمان بهبودی و بازگشت به محیط کار در دانشگاه